تدابیر فصل بهار
با توجه به آن چه گفتیم مشخص می شود که در بهار باید به بدن کمک کرد تا مواد فاسد را بیرون بریزد و در صورت غلبه خون، چاره ای برای آن اندیشیده شود. تدابیری که در ادامه ذکر می شوند بر اساس همین منطق استوار شده اند:
1- تدابیر پیش از بهار
واقع این است که برای داشتن بهاری خوشایند، باید زمستانی مطلوب را پشت سر گذاشت. به این معنا که در زمستان، غذا، متناسب و به مقدار خورده شود؛ با انجام ورزش به تعریق و دفع مواد زائد کمک کرد و راه های دفعی دیگر مثل روده ها را مراقب بود تا دچار مشکل نشوند و مثلا در صورت یبوست، به درمان آن اقدام کرد.
اگر این گونه باشد، با شروع فصل بهار، بار بدن سبک تر و بر زمین گذاشتن آن آسان تر است.
2- تدابیر بهاری
الف- خون گیری
با توضیحات بالا معلوم می شود که چرا بهار بهترین فصل برای اقداماتی مانند حجامت، فصد و زالواندازی است. این تدابیر، هم اخلاط فاسد را از بدن خارج می کنند و هم غلبه خون را می کاهند. شاید به همین دلیل ساده است که بسیاری از افراد دچار آلرژی بهاری، تنها با یک حجامت ساده، درمان می شوند.
البته نیاز به تذکر ندارد که این کارها باید با مشورت و نظر پزشک مجرّب صورت بگیرد.
اگر در زمره مخالفان حجامت هستید، کم کردن خون از راه خون دادن و یا فلبوتومی در سازمان انتقال خون می تواند تا حد قابل قبولی به شما کمک کند.
ب- سایر پاکسازی ها
تخلیه و تصفیه مزاج به ویژه قی کردن و استفاده از مسهلات: بهترین زمان شروع پاکسازی بهاره، در آغاز بهار، پیش از انبساط و تخلخل اخلاط و پر شدن رگها و اندامها از آن است.
ج- تدابیر تغذیه ای
حکمای ایرانی بر این باور بودند که همانگونه که پیدایش بیماری نیاز به سبب دارد، تندرستی نیز بدون تدبیر و تدارک سبب های آن، پایدار و برقرار نمی ماند. حکما این اسباب را شش سبب می دانستند و آنها را به نام " اسباب سته " یا " سته ضروریه " می خواندند و برای هر یک چند و چون بسیار برمی شمردند. این شش سبب عبارت اند از: هوا، خوردنی ها و آشامیدنی ها، حرکت و سکون بدنی، خواب و بیداری، استفراغ (به معنی فراغت یافتن و آسوده شدن از مواد زاید و سمی از طریق دفع از راه های طبیعی ) و احتباس ( نگهداری مواد حیاتی در بدن ) و رویدادهای نفسانی.
بخشی از اموری که زیرگروه سبب ضروری نخستین ( هوا ) برشمرده می شوند، تدابیر مربوط به فصل های سال هستند. بر اساس آموزه های طب سنتی ایران، یکی ازمهم ترین راه های نگهداری تندرستی (حفظ الصحة) و پیشگیری از بیماری ها ( تقدمة الحفظ )، به کار بستن تدابیر متناسب با هر فصل در گذر سال است. حکمای ایرانی، آگاهانه و پیشبینانه راه و چاره هایی اندیشیده بودند تا تندرستان (و نیز بیماران) با مزاج های گوناگون بدانند که به مقتضای چگونگی سرشت خود و به تناسب دور فلک و گردش فصول، باید از چه اموری گریز و پرهیزکنند و به چه اعمالی روی آورند تا از هماهنگی داخلی و اعتدال مزاجی بیرون نروند و یا آن که زودتر بدان هماهنگی بازگردند. این بایست و نبایست ها و چند و چون ها، بخش هایی بس خواندنی ازکتب طب سنتی را در برمی گیرد و جالب آن که با وجود آکندگی از نکته سنجی ها و ریز بینی های فراوان، همواره کل نگرانه و با دیدی باز و گشاده به موضوع تندرستی فرد، بیان شده است.
سال معتدل و غیرمعتدل
به صورت کلى اگر سالى معتدل باشد؛ یعنی فصول، مطابق انتظار باشند؛ بیمارى ها در آن کمتر رخ مى دهند ولى در سال هاى غیر معتدل که فصول از نظر مزاجی شبیه هم می شوند یا مزاج غیرعادی پیدا می کنند(مثلا زمستان گرم یا تابستان خنک) بیمارى ها طولانى مى شوند؛ چرا که در حالت طبیعى، بیمارى ناشى از سوء مزاج، در فصول بعد به علت تغییر و تخالف مزاج فصول، که با نظمی حکیمانه درپی هم می آیند؛ رو به بهبود می رود. در سال غیر معتدل این حالت اتفاق نمى افتد و بیمارى هاى مزمن بیشتر بروز مى کنند.
بهار طبّی، بهار نجومی
لکنت زبان در کودکان - ( آیت الله ضیائی )
یک اشتباهی در ایرانیان محترم وجود دارد که کودکشان لکنت زبان می گیرد و یا لکنت زبان ندارد اما مبتلا میشود . اولین اشتباه اینجاست که وقتی شش ماه کودک تمام میشود بعنوان غذای کمکی به اوبیش از اندازه موز میخورانند . یعنی برای کودک در 24 چهار ساعت یک تیکه موز رسیده زیاد هم هست . کودک وقتی در مهمانیها یا منزل زیاد موز میل کند با اینکه باید به راحتی صحبت میکند حالت لکنت زبان می گیرد. زیاد خوردن موز در کودکان بالای 6 ماهگی تا دوسالگی هم لکنت زبان و هم عقب ماندگی ادامه مطلب...
درمان پژمردگی و بیطراوتی پوست بدن و صورت
امروزه برای مراقبت از پوست و رفع مشکلات پوستی از جمله چینوچروک وعدم طراوت آن توصیههای فراوانی در همه جا دیده میشوند از رژیمهای سخت و انواع کرمها گرفته تا عملهای جراحی ولی این مشکل با رعایت موارد سادهای قابلپیشگیری و همچنین درمان میباشد که در طب اسلامی نیز بهطور مفصل به آن پرداخته شده است و دستوراتی نیز ارائه گردیده است.
از جمله مجربترین و همچنین ممدوحترین دستورات جهت درمان پژمردگی و بیطراوتی پوست که در طب اسلامی به آن توصیهی همه جانبه شده است ادامه مطلب...
مزاج شناسی و ازدواج
غالبا و نه همیشه مزاج جنس مذکر گرم تر از مزاج جنس مونث است یا به تعبیر دیگرمزاج غالب جنس مونث سردتر و ترتر از مزاج جنس مذکر است و این مسئله تقریبا در کلیه ی موجودات خلقت نیز عمومیت دارد.
اصول کلی که اگر رعایت شوند ازدواجی با درصد بالای موفقیت صورت خواهد گرفت:
1-هر چه مزاج زن و شوهر از یک طیف باشند،تفاهم بیشتر خواهد بود.
2-اگرمزاج زن و شوهر باهم متفاوت باشند ،فرد گرم مزاج رئیس و مدیر خانه خواهد بود .
3-افراد گرم مزاج (زن یا مرد) توان و میل جنسی بالاو افراد سرد مزاج توان و میل جنسی پایین دارند.
پس اگر در تقاضای جنسی ،توان جنسی و به اوج رسیدن جنسی هم مزاج یا حداقل نزدیک به هم نباشند،مشکلات عدیده ای بروز خواهد کرد که کمترین آن تنفر و انزجار زوجین از یکدیگر و متعاقبا مشکلات بسیار و از جمله طلاق اتفاق خواهد افتاد .
وما کانَ لِنَفْسٍ أَنْ تَمُوتَ إِلاَّ بِإِذْنِ اللَّه - 145/آل عمران
هیچ کس، جز به فرمان خدا، نمى میرد
ابن سینا که جزو مشهورترین طبیبان طب سنتی در طول تاریخ شناخته میشود گفته شده که با بیماری قولنج از دنیا رفته است در حالی که خود ابن سینا حدود صد نفر بیمار قولنجی را در طول روز درمان میکرده است
پنج مزیت برای دختران از زبان پیامبر مهربانی
رسول گرامی اسلام پنج مزیت برای دختر نسبت به پسر بیان میفرماید:
1-ملطفات:یعنی دختران دارای گرمی و جاذبه و لطافت معنوی خاصی هستند که پسران در آن حد نیستند.
2-مجهزات:دختران بیش از پسران در خانه هستند و آمادهی خدمت به پدر و مادر و مهمان میباشند.
3-مونسات:دختران زودتر و بیشتر از پسران انس میگیرند.مینشینند و صحبت میکنند.
4-مبارکات:برکت و رحمت خدا در خانوادهای است که فرزند دختر یا دختران بیشتری دارند.
5-مغلیات:دختران نظافت گرند.به پاکیزگی و نظافت علاقه دارند.حوصله به خرج میدهند و تحمل و صبر بر پلیدی و آلودگی را ندارند.
"و چون به یکی از آنان بشارت دختر داده میشد،چهرهاش تیره میگشت و خشمگین و دلتنگ میشد، از قباحت بشارتی که به او داده بودند.از مردم خود متواری میگشت( و فکر میکرد) آیا دخترک را به ذلت نگه دارد یا زندهبهگورش کند؟چه بد قضاوت میکردند(آیه 58سوره نحل)"
پیغمبر صلیالله علیه و آله به مردی که از دختر زاییدن همسرش چهرهاش دگرگونشده بود فرمود:سنگینیاش بر زمین است و سایهبانش آسمان و روزی دهندهاش خدا و برای تو ریحانه ایست که آن را میبویی.
-----
منبع : بهشت زندگی زندکی بهشتی
شدیدترین مخلوق خدا (روایت را حتما بخوانید )
شاید به جرئت بتوان گفت که یکی از بزرگترین عوامل بیماری و فرسودگی انسان داشتن غم و درد است که برخیها خود غم و غصه را بیماریای دانستهاند که انسان را از پای درمیآورد هر چند که انسانی بسیار قدرتمند باشد.
باید توجه داشت که بیشتر مشکلات پدید آمده برای انسان از غم و غصههایی است که بر او وارد میشود وگرنه عاملی وجود ندارد که بتواند انسان را به کنترل خود درآورد حتی فردی که بیماری لاعلاجی گرفته باشد با نداشتن غم و غصه بهتر با آن کنار میآید و چه بسا همین امر موجب بهبودی او شود یا حداقل چند روزِ زندگی را با خوشی سپری کند ولی آن چیزی که به معنای واقعی انسان را از پای درمیآورد همان غم و غصه است حال فرق نمکند که غم و غصهی بیماری باشد یا غم و غصهی فقر و نداری یا هر غصهی دیگری
شدت بزرگی و قدرت غم را میتوان از روایت زیر بهوضوح فهمید که
امام علی علیهالسلام میفرمایند: شدیدترین خلق خداوند ده چیز است: کوهها و آهن کوه را میشکافد و آتش که آهن را میخورد و ذوب میکند ادامه مطلب...
بهترین روش میل کردن نوشیدنی ها
امام صادق علیه السلام : إِذَا شَرِبَ أَحَدُکُمْ فَلْیَشْرَبْ فِی ثَلَاثَةِ أَنْفَاسٍ یَحْمَدُ اللَّهَ فِی کُلٍّ مِنْهَا أَوَّلُهُ شُکْرُ الشَّرْبَةِ وَ الثَّانِی مَطْرَدَةُ الشَّیْطَانِ وَ الثَّالِثُ شِفَاءٌ لِمَا فِی جَوْفِهِ.
امام صادق علیه السلام: هرگاه چیزی نوشیدید پس در سه نفس باشد که در هر یک از آنها حمد الهی شود، نفس اول شکر برای نوشیدنی است و نفس دوم دورکنندهی شیطان و نفس سوم شفا است برای آنچه در شکم اوست.
از میل کردن نوشیدنی با یک نفس در روایات بسیاری نهی شده است، بلکه امر شده به اینکه با دو یا سه نفس نوشیده شود که از جمعبندی روایات ائمه علیهمالسلام این به دست میآید که بهترین روش برای مصرف نوشیدنیها خوردن آنها با سه نفس میباشد و به علت بهتر بودن آن نیز در روایات به این گونه اشاره شده است که اگر در یک مرحله و یک نفس بنوشد برای فرد ضرر دارد ولی اگر در دو مرحله نوشیده شود، نوشیدنی برای وی ضرری نخواهد داشت (نه اینکه نفعی هم داشته باشد) و درصورتیکه در سه مرحله نوشیده شود علاوه بر اینکه برای فرد ضرر ندارد برای وی فایده هم دارد همچنان که در روایت ذکر شده در اول متن به آن اشاره شده است.
-------------------------
منابع
بحارالانوار
دوروس آیت الله تبریزیان
امام صادق علیه السّلام روایت کنند که فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم چنان بود که خود را از زکام درمان نمى کرد و مى فرمود: هیچ کس نیست مگر آنکه رگى از بیمارى خوره دارد و چون زکام شود ریشه آن بیمارى را خشک کند.
زکام اولین بیماری ای است که توصیه شده که آن را درمان نکنید به خطر اینکه خود بیماری زکام بدن را ایمن میکند از چندین بیماری خطرناک دیگر از جمله پیسی و جذام
البته قانون عدم درمان به مدت سه روز است و در این سه روز ایمنی کامل را بدن برای مقابله با بیماری های مد نظر پیدا میکند و قبل از سه روز نیزز باید مراعات های لازم و استراحت صورت بگیرد ولی نباید طوری عمل شود که زکام در همان روزهای اول ریشه کن شود
البته باید توجه داشت که مقصود از زکام سرماخوردگی ای است که همراه آبریزش بینی و چشم باشد ولی اگر همراه با تب باشد باید سعی در درمان سریع آن شود
------------------
اصول کافی
دوروس طب آیت الله تبریزیان
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
درمان با آب نیسان
درمان با آب آسمان
داروی امام کاظم (ع)
طب سنتی حریف کرونا میشود؟/ توصیههای این پزشک را آویزه گوشتان کنی
رفع مشکلات روحی ، جسمی و روانی ناشی از سودازایی در بدن
تاثیر حجامت بر سیستم ایمنی
جایگاه داروها در طب اسلامی
مزاج رفتارها و پندارها
کلید طلایی درمان 20 بیماری شایع در طب سنتی
خواص معجزهآسای پودر سنجد در درمان پوکی استخوان و ترمیم مفاصل
[عناوین آرشیوشده]